Missatges

Lluis Tomas Roig 29-01-2018

No hi ha ningú que vulgui comunicar-se amb nosaltres.
Qui s'espera es desespera.

Jordi Sanahujes 29-01-2018

Que be que aquest lloc sigui actiu¡¡¡

Rustam 23-12-2017

Hi! Is it possible to contact with actress Anna?
I really like atmosphere, she makes.

Rustam 23-12-2017

Hi! Is it possible to contact with actress Anna?
I really like atmosphere, she makes.

pepa 15-09-2017

hola, la página me ressulta muy buena para mis alkumnos de cc

Joan Carles 28-10-2016

Hola,
La pàgina em resulta molt útil i entenedora pels meus alumnes de 1r de BAT de CMC.
Gràcies.

maurici 22-01-2016

per comprar l'obra, batejada com a GAIA

sergi 29-10-2015

guay

pol 25-10-2015

que son els mars lunars esque estic fen un treball de recerca de la lluna i em demanam que expliqui que son els mars lunars i si no em sostenen

pol 25-10-2015

vui saber que son els mars lunars

JM Faro 16-09-2015

L'episodi Dimensions de l'Univers està inactiu des de fa unes quantes setmanes. Hi ha previst activar-lo aviat?

XB 15-09-2015

No és un problema d'aquesta web, sinó d'Edu3.cat d'on provenen els vídeos. Esperem que ho arreglin aviat.

Dolors 13-09-2015

No puc entrar a veure els vídeos, m'indica el servidor no disposa dels connectors necessaris. Què puc fer?

montorn 09-07-2015

do you sell the dvds of 150 episodis

Anna 26-01-2015

Esteu en actiu?, Com puc contactar amb vosaltres per a fer-vos una consulta tècnica?!

MK 19-06-2014

M'encanta Nostra)Nau, és molt útil i la m'encanta la veu de l'Anna. Mai em canso de repetir els vídeos.

Dani 25-05-2014

Llarga vida a Nostra)Nau. Tinc el DVD i no em canso mai de mirar-lo!

Tino 30-04-2014

Bona tarda: Cada dia repasso el seu web, i voldria poder posar "cada dia" com a fons d'escriptori la imatge que ofereixen "cada dia". Em podrian indicar com podria fer-ho?. Em defenso amb l'ordinador però no deixo de ser un ignorant al Món de la informatica. Una salutació i mil merçes per endavant. tinovim@gmail.com.

Laura 07-02-2014

m'agradaria que en la paraula clau "zodiac"poguessin parlar de la constel.lacio del Sagitari,perque jo ho soc.
Thanks!!!
byLaura

Laura 07-02-2014

a mi m'interessa molt estudiar l'astronomia.Moltes
gràcies,m'ha agradat molt auqesta web.

Joan 01-06-2013

Ja fa més de 10 anys de la primera Nostra nau i encara em meravella el vostre programa. Gràcies.

Alfonso Sanz 02-05-2013

Hola Josep Mª

Gràcies pel video, el faré servir amb els alumnes. Fins ara el que feia era donar una volta a la classe alhora que giro sobre mi mateix un quart cada quart de volta, que és el que fa la lluna cada setmana. Així entenen que desde la Terra "sembla" que la Lluna no es mou sobre el seu eix, però tal com deia Galileo "Eppur si muove"

Gràcies i fins aviat

Josep M. 02-05-2013

Quan es va formar la Lluna, igual que la Terra, el seu interior no era una massa homogènia, com ho és, per exemple, una bola d'acer. Inicialment aquesta massa girava sobre si mateixa però, precisament per no ser homogènia, l'efecte de marees produït per la interacció gravitacional Lluna-Terra era molt fort en el cos menor, o sigui, a la Lluna. Aquest efecte és el que va anar frenant el seu moviment de rotació que tenia vista des de la Terra fins a aturar-lo. Per això ara no gira (repeteixo: vista des de la Terra). És exactament el mateix que dir que el seu moviment de rotació està sincronitzat amb el de translació; es pot dir de les dues maneres. Els teus alumnes van respondre bé i tu també ho vas explicar bé, llevat l'expressió que la rotació és "tan lenta" (no és que sigui lenta, és que tots dos moviments coincideixen). Et recomano el vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=OZIB_leg75Q

Alfonso Sanz 30-04-2013

Hola Josep Mª

Gràcias per contestar tan aviat. Tens raó, però el problema és que en el mateix paràgraf diu "tenia" i a continuació "frenant aquesta rotació, fins que va anul·lar-la". A més a més en el video es veu perfectament com la Lluna deixa de girar i s'atura alhora que diu la frase. Els meus alumnes van fer un questionari sobre aquest i altres videos de nostranau el cap de setmana i molts han respós que la lluna ens mostra sempre la mateixa cara perquè no te rotació. I això que al laboratori els vaig explicar que veiem la mateixa cara a causa de que la seva rotació és tan lenta que coincideix en el temps que triga en fer la volta a la Terra (llunació); 28 dies. Jo no soc un expert, soc bióleg i se només una mica d'astronomia, si estic equivocat m'agradaria saber com funciona realment. El meu correu és asanz9@xtec.cat per si voleu enviar gràfics o esquemes aclaratoris.
Si us semblo una mica pesat ho sento, però no soportaria l'idea de no explicar bé un concepte tan important.
Gràcies per tot un altra vegada.

Josep M 30-04-2013

Referent al missatge d'Alfonso Sanz, jo no hi veig cap errada. Al segón paràgraf del text (quart del missatge) diu ben clar que tenia un moviment de rotació "respecte a la Terra". El moviment de rotació de la Lluna es vista des de l'exterior de la Terra; per exemple, vista des del Sol. És molt important tenir en compte aquesta frase de "respecte a la Terra". Si ens la mirem des del pati de casa, la Lluna no gira sobre sí mateixa.

Alfonso Sanz 29-04-2013

Hola

Soc Alfons, professor d'experimentals en 1rESO. Abans de tot felicitar al vostre equip per la serie de videos Nostra)nau, que faig servir desde fa anys per explicar conceptes bàsics d'astronomia als meus alumnes, amb els clips dels 3 DVDs o els de la web www.nostranau.net.

L'any passat vaig detectar un error en un DVD, però els alumnes m'han dit que també hi es al corresponent capítol de la web, així que he decidit enviar aquest missatge, ja que els alumnes m'han fet dubtar que la web estigui activa actualment. A més a més és un error important, ja que per justificar que la Lluna sempre mostra la mateixa cara a la Terra, el clip afirma que actualemt la Lluna no gira, quan en realitat ho fa tan lentament que triga el mateix temps en fer la rotació que en fer la volta a la Terra: 28 dies, i per això sempre observem la mateixa cara. El video en questió es titula: "Cara oculta" i el text del seu diàleg és el següent:

Quan la Lluna està en fase nova, a la cara que mira a la Terra és de nit. En canvi, a la cara sempre oculta als nostres ulls, és de dia. Aleshores és una bona ocasió per mirar aquesta cara secreta de la Lluna.

Al començament del Sistema Solar, quan es van formar els planetes, la Lluna tenia un moviment de rotació respecte a la Terra. Però la força de les marees dels dos astres va anar frenant aquesta rotació, fins que va anul·lar-la.

La Lluna mostra sempre la mateixa cara. No és estrany, per tant, que abundin les fantasies sobre la cara mai vista.

Fa dos mil anys, Plutarc creia que estava habitada per selenites, dits així en honor a Selena, deessa de la Lluna i germana del deu del Sol. Cyrà de Bergerac, al segle XVII, va conviure amb aquests selenites.

Jules Verne, en el seu Viatge a l’entorn de la Lluna, descriu un seguit de ciutats que hi descobreix. I Méliès, amb la càmera de cinema, va explicar-ne històries encara més fabuloses.

Hi havia qui suposava, més o menys seriosament, que, com que la cara oculta de la Lluna es trobava en direcció oposada a la Terra, la força gravitatòria del nostre planeta no l’afectava; en conseqüència, hi podria existir atmosfera… vegetació… i habitants. Aquesta mena d’idees van perviure fins ben entrat el segle XX.

Els primeres testimonis de la realitat de la cara oculta de la Lluna es deuen a les sondes Lunik enviades pels soviètics el 1959.

La primera sonda, la Lunik-1, hi va passar a prop. La segona va impactar-hi. Per fi, la tercera, la Lunik-3, hi va fer la volta per darrere, i va aconseguir fotografiar la cara amagada. Després, es va perdre espai endins.

Les fotografies de la Lunik 3 són molt rudimentàries però extraordinàriament valuoses. La llum hi tocava gairebé perpendicularment, de manera que les muntanyes no feien ombres i els relleus a penes s’hi aprecien. Tanmateix, són les primeres imatges de la cara amagada de la Lluna, les primeres a revelar-la.

Després de les Lunik, els nord-americans van enviar-hi les sondes Ranger: fotografiaven la superfície de prop i, a continuació, s’hi estavellaven. Més endavant, i per estudiar l’enviament dels primers astronautes, les sondes Surveyor i Lunar Orbiter van cartografiar tota la Lluna, inclosa la cara oculta.

S’hi veuen menys mars, menys extensions desèrtiques, que a la cara visible. El mar més destacat és diu Mar de Moscou, batejat així pels soviètics des de la visita de la Lunik 3.

També hi ha el Mar Oriental, una enorme extensió circular de 900 quilòmetres de diàmetre, amb 3 anells de muntanyes a l’interior.

Destaquen el cràter Apol·lo, en homenatge a la primera missió que va aterrar al sòl lunar; el Gagarin, en honor al primer cosmonauta; el Jules Verne… I el cràter Giordano Bruno, envoltat per una aurèola de radiacions clares, prova que va ser un dels últims cràters formats.

Avui dia, la cara oculta de la Lluna es coneix tan bé com la cara visible. Té una orografia similar, una mica més accidentada però igualment blanca, desèrtica i buida. Tampoc no hi ha selenites.


Ja m'imagino que és difícil rectificar un video de fa casi 10 anys, però pot-ser seria bo treure de la web per evitar que pugui confondre als nois.

Gràcies per la teva atenció y una forta abraçada.

Ricardo Gómez 24-04-2013

Escribo desde Argentina. Vuestro sitio web de divulgación científica me pareció genial. Muy bueno la calidad visual, los gráficos y la presentadora. Felicitaciones!!

XB 05-03-2013

Serà Astronomia, no?

Jaumre 05-03-2013

Gràcies a vosaltres el meu fill està estudiant Astrologia. Gràcies!

Alex 08-01-2013

Thank You for nice videos! Good Luck!

 
Pàgina - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 .....- 12