nostra)nau · una mirada diària als astres · és una sèrie de 150 vídeos de 5 minuts sobre astronomia i exploració de l’espai.

La sèrie descriu la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies… amb imatges provinents de l’observació i animacions per ordinador realitzades d’acord amb els models astronòmics i científics més moderns. Cada vídeo -amb acompanyament musical cada dia d’un autor diferent- convida a descobrir i a disfrutar l’espectacle de l’Univers; el conjunt de vídeos constitueix una variada aproximació a l’astronomia.

nostranau.net és la web acompanyant de la sèrie. Permet visionar i llegir tots els vídeos i navegar a través d’ells per temes, per paraules clau, a l’atzar… A més a més, informa en temps real d’una colla d’indicadors de la navegació de la Terra i convida a donar, com la sèrie, una mirada diària als astres.

La sèrie es va emetre diàriament pel K3/33 de Televisió de Catalunya d’octubre de 2001 a juny de 2002 acompanyada d’una web on cada dia dia es podia revisar el capítol (uns fotogrames i el text); era la primera vegada que un programa català de televisió es complementava via Internet. La sèrie es va tornar a emetre pel K3/33 d’octubre de 2002 a maig de 2003. Posteriorment s’ha emés en altres televisions catalanes i, en versions subtitolades, d’arreu el món.

El febrer de 2004, i amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, es van publicar 3 DVD amb la sèrie completa en vídeo d’alta qualitat; en total, més de 10 hores de coneixements astronòmics exposats atractivament per a tots els públics.

La sèrie és una coproducció de Televisió de Catalunya, SA. i BNC Produccions, SL. amb la col·laboració documental de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell realitzada per:

Xavier Berenguer · guió i direcció audiovisuals
Josep M. Oliver · guió i direcció científics
Xavier Atance · producció executiva
Lluís M. Güell · assessoria audiovisual
Paco Poch · assessoria de producció
Anna Vilella · presentació
Amancia de Aguilera · producció
Ricard Casas · documentació
Ricard Serra · producció d’animacions
Ramon Súrio · producció musical
Tomàs Bases · animació 3D
Joan Masip · animació 3D
Sandra Rull · ajudant de realització
Lluis Blanch · tècnic de video
Joan Enric Madico · càmera
Pau Cedena · so directe
Alma Casal · maquillatge
Anna Güell · vestuari
Olga Vilanova · digitalització
Toni Xuclà · música capçalera
Claudia Herce · casting
Maria Baldrich · disseny logotip

Hi ha un canal YouTube amb tots els vídeos.

Des del 2017 hi ha la versió 2.0 de nostra)nau en forma de pàgina facebook.

L’opció Musica mundana d’aquesta web permet escoltar cançons de música instrumental moderna d’una col·lecció d’unes 500 cançons, entre les quals una bona part de les bandes sonores de la sèrie original de televisió.

Les versions espanyola i anglesa s’obtenen automàticament via Google Translate.

nostranau.net és un lloc web produït per Xavier Berenguer.