nostra)nau · una mirada diària als astres · és una sèrie de 150 vídeos de 5 minuts sobre astronomia i exploració de l’espai.

La sèrie descriu la Terra, la Lluna, el Sol, els planetes, les estrelles, les constel·lacions, les galàxies… amb imatges provinents de l’observació i animacions per ordinador realitzades d’acord amb els models astronòmics i científics més moderns. Cada vídeo —amb acompanyament musical cada dia d’un autor diferent— convida a descobrir i a disfrutar l’espectacle de l’Univers; el conjunt de vídeos constitueix una variada aproximació a l’astronomia.

nostranau.net és la web acompanyant de la sèrie. Permet visionar i llegir tots els vídeos i navegar a través d’ells per temes i per paraules clau. A més a més, informa en temps real d’una colla d’indicadors de la navegació de la Terra i convida a donar, com la sèrie, una mirada diària als astres.

La sèrie es va emetre diàriament pel K3/33 de Televisió de Catalunya d’octubre de 2001 a juny de 2002 acompanyada d’una web on cada dia dia es podia revisar el capítol (uns fotogrames i el text); era la primera vegada que un programa català de televisió es complementava via Internet. La sèrie es va tornar a emetre pel K3/33 d’octubre de 2002 a maig de 2003. Posteriorment s’ha emés en altres televisions catalanes i, en versions subtitolades, d’arreu el món.

El febrer de 2004, i amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, es van publicar 3 DVD amb la sèrie completa en vídeo d’alta qualitat; en total, més de 10 hores de coneixements astronòmics exposats atractivament per a tots els públics.

La sèrie és una coproducció de Televisió de Catalunya, SA. i BNC Produccions, SL. amb la col·laboració documental de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell realitzada per:

Xavier Berenguer · guió i direcció audiovisuals
Josep M. Oliver · guió i direcció científics
Xavier Atance · producció executiva
Lluís M. Güell · assessoria audiovisual
Paco Poch · assessoria de producció
Anna Vilella · presentació
Amancia de Aguilera · producció
Ricard Casas · documentació
Ricard Serra · producció d’animacions
Ramon Súrio · producció musical
Tomàs Bases · animació 3D
Joan Masip · animació 3D
Sandra Rull · ajudant de realització
Lluis Blanch · tècnic de video
Joan Enric Madico · càmera
Pau Cedena · so directe
Alma Casal · maquillatge
Anna Güell · vestuari
Olga Vilanova · digitalització
Toni Xuclà · música capçalera
Claudia Herce · casting
Maria Baldrich · disseny logotip

Hi ha un canal YouTube amb tots els vídeos.

Des del 2017 hi ha la versió 2.0 de nostra)nau en forma de pàgina facebook.

Les versions espanyola i anglesa d’aquesta web s’obtenen automàticament via Google Translate.

nostranau.net és una web produïda per Xavier Berenguer.