Enigma a Mart

Mart ha estat sempre el planeta més perseguit per les mirades d’astrònoms i aficionats. També és el que ha protagonitzat més literatura de ciència-ficció. Actualment es pot dir, a més, que Mart és el planeta més fotografiat de tots.

Les primeres imatges a prop de Mart van ser fetes, el 1965, des de la sonda Mariner 4. Des d’aleshores, s’hi han enviat una colla d’enginys que han permès conèixer, cada vegada millor, el planeta vermell.

El 1976, una d’aquestes naus exploradores, la Viking 1, donava voltes entorn de Mart. El 21 de juliol va deixar anar sobre la superfície del planeta un aparell destinat a analitzar els materials del sòl. Quatre dies després, una de les fotografies enviades per la Viking a la Terra va saltar a les primeres planes de la premsa.

Quan sobrevolava una regió anomenada Cydonia, la Viking va obtenir la visió d’aquesta figura, un espectre d’un quilòmetre i mig de llargada sobre el terreny. Alguns la van comparar a l’esfinx de les piràmides de Gizhe, a Egipte, i van suggerir la possibilitat que fos el vestigi d’una civilització desapareguda.

La cara de Cydonia ha estat motiu de polèmica des que va aparèixer. El misteri, diguem-ne, ha quedat resolt recentment, gràcies a les imatges extremadament precises de la sonda més moderna enviada a Mart.

Des de setembre de 1997, la Mars Global Surveyor s’ha dedicat a estudiar i cartografiar Mart amb una precisió de pocs metres. El resultat és una extraordinària sèrie d’imatges en les quals s’aprecia perfectament el paisatge marcià: els llits de rius i de mars d’altres temps, les erosions fluvials, el desplaçament de les dunes pel vent…

L’abril de 2001, la Surveyor va obtenir aquesta imatge de la suposada cara de la regió de Cydonia. Com es veu, no és cap empremta d’una civilització passada… És una muntanya, un relleu que en un altre temps havia estat una illa enmig d’un oceà.

Que Mart sigui un planeta molt fotografiat, el que més, suposa poder aclarir malentesos visuals, com la cara de Cydonia. Però no implica que deixi d’estimular la curiositat d’astrònoms i d’aficionats més que cap altre planeta.

Mart continuarà, com sempre, plantejant nous enigmes, mostrant-nos noves cares.