Inici
Quant a
Llibre de visites
Enllaços
Tema: Els planetes
Aigua i gel
La Lluna, el nostre satèl·lit, és un astre relativament gran en comparació amb el planeta entorn del qual gira. En aquest sentit, la Lluna només és superat pel satèl·lit Charont de Plutó. Però, en termes absoluts, la Lluna no és pas el satèl·lit més gran del Sistema Solar.
Alta muntanya
La Terra és un planeta geològicament molt ric, amb una superfície molt accidentada, tres quartes parts de la qual es troben sota l’aigua. Les muntanyes de la Terra són altes, però no són les més altes del Sistema Solar.
Altres eclipsis
Gairebé tothom coneix els eclipsis de Sol i de Lluna. Però, en realitat, hi ha més classes d’eclipsis.
Anell de Júpiter
Júpiter brilla més que qualsevol estrella. La millor ocasió per contemplar-lo és quan es troba en el cantó oposat al Sol.
Anells de Saturn
Durant segles, els anells de Saturn han estat tan fascinadors com incomprensibles. El primer a intuir-los va ser Galileu, però el primitivisme del telescopi que feia servir no li va permetre saber què era allò que veia.
Atmosfera de Saturn
Les millors nits per mirar Saturn, el planeta dels anells, són quan es troba en oposició respecte al Sol.
Cel des de llunes
La Lluna sol presidir el firmament, però, com és el firmament des de la Lluna? Què es veu des del nostre satèl·lit?
Descobriment de Plutó
Plutó és el planeta més allunyat del Sol. És un cos petit i estrany, que es mou d’una manera ben diferent a com ho fan els altres planetes. Si mirem al firmament, és el planeta que més s’allunya de l’eclíptica, el camí per on passa el Sol.
Enigma a Mart
Mart ha estat sempre el planeta més perseguit per les mirades d’astrònoms i aficionats. També és el que ha protagonitzat més literatura de ciència-ficció. Actualment es pot dir, a més, que Mart és el planeta més fotografiat de tots.
Enigma de l’anell
Hi ha mesos que el planeta Saturn desapareix de la vista. L’òrbita de la Terra al voltant del Sol fa que Saturn es trobi, visualment, darrere del Sol.
Epicicles
Tots els planetes, de Mercuri a Saturn, es veuen bé a ull nu. Per això han cridat sempre l’atenció i, en particular, han sorprès pel seu estrany comportament.
Ió
La sonda Galileu estudia Júpiter i el seu entorn, principalment els satèl·lits que l’envolten. Un d’aquests satèl·lits, Ió, ha estat objecte d’especial atenció.
Jàpet
Saturn és el planeta del qual se’n coneixen més satèl·lits.
Júpiter
Determinades nits, el planeta Júpiter brilla més que qualsevol estrella. Val la pena mirar-lo, avui ho farem.
Mart
En una nit lluminosa, al cel només s’hi veuen les estrelles més brillants i els planetes més propers. Com ara Mart.
Mercuri
Mercuri és un planeta difícil de contemplar. Quan és més a prop de la Terra, es troba a uns 100 milions de quilòmetres, que és una distància astronòmica molt curta. Però, paradoxalment, aleshores no es pot veure.
Planetes extrasolars
Darrerament es parla de l’existència de planetes que giren al voltant d’altres estrelles que no són el nostre Sol. Entre els astrònoms hi ha un cert afany per descobrir altres sistemes planetaris. De tant en tant, sorgeixen notícies de noves troballes.
Plutó
Hi ha un planeta molt difícil de veure, perquè és molt petit i molt llunyà: Plutó.
Satèl·lits
Hi ha estrelles que s’agrupen i altres que no. Però, què passa entre els planetes? N’hi ha també de més solitaris que altres?
Satèl·lits de Júpiter
De vegades, els planetes, per una sèrie de coincidències en les trajectòries, semblen jugar a fet i amagar amb les seves ombres.
Saturn
Certes nits, amb les condicions adequades, Saturn brilla magnífic en el cel. Per molts, Saturn és l’astre més atractiu d’observar.
Singularitats de Mercuri
Hi ha planetes molt lluminosos que es poden contemplar tota la nit: Mart, Júpiter i Saturn. En canvi, Mercuri, tot i la proximitat amb la Terra és un planeta molt difícil d’observar.
Tempestes de Mart
Mart és conegut com el planeta vermell pel seu aspecte d’estel rogenc. Però la superfície de Mart té molts altres matisos.
Tità
Tots els planetes tenen atmosfera, en canvi cap satèl·lit no en té. L’excepció que confirma la regla és Tità, satèl·lit de Saturn. Tità és l’únic satèl·lit del Sistema Solar que té atmosfera, com si fos un planeta.
Urà i Neptú
El planeta Urà i i el planeta Neptú són difícils de veure perquè són molt lluny. Per observar-los, cal ajudar-se d’algún instrument.
Velocitat de la llum
Després del Sol, de la Lluna i de Venus, Júpiter és l’astre més lluminós del firmament. Gràcies a Júpiter, precisament, sabem millor com és la llum.
Venus
Després de la Lluna, és l’astre més brillant de tots. Es coneix com l’
estrella del capvespre
. Però no és pas una estrella, és el nostre planeta veí: Venus.
Vídeos
Index
per temes
Index
per paraules clau
Un
a l'atzar
Canal
YouTube
Ullada diària
Imatge del dia
Cita del dia
Notícies
Varis
DVD
Imatges 3D
Memorabilia
nostra)nau 2.0
Grans idees