Grup local


 

El Sol és una de les cent mil milions d’estrelles de la nostra galàxia, la Via Làctia. Està situat, i nosaltres també, a prop del pla de la Via Làctia, cap a una de les vores.

La Via Làctia té un diàmetre d’uns cent mil anys-llum: o sigui, que la llum tarda uns cent mil anys d’anar d’un cantó a l’altre de la galàxia. La zona central és un gran bulb, gairebé esfèric, on es concentra la major part d’estrelles, gas i pols.

La Via Làctia forma part del que es coneix com a Grup Local de galàxies, una mena de família de galàxies per proximitat. Actualment es coneixen 45 galàxies pertanyents al Grup Local. Són les nostres galàxies veïnes.

La majoria són galàxies molt petites. Algunes es troben mig amagades darrere els núvols d’estrelles i de pols que hi ha en primer terme, a la nostra galàxia, i que ens en dificulten la visió. Per això, el nombre exacte de components del Grup Local no se sap.

La galàxia més pròxima a la nostra és una galàxia nana, descoberta recentment. Està amagada darrere els núvols del centre. És una galàxia mig disgregada, que està sent absorbida per la nostra.

A continuació, en proximitat hi ha dues galàxies, satèl·lits de la nostra, que es veuen des de l’hemisferi sud: els anomenats Núvols de Magalhaes, el Petit i el Gran.

El núvol petit de Magalhaes està a uns 200 mil anys-llum; el gran a uns 180 mil. Són dues galàxies de forma irregular perquè la força de gravetat de la nostra, molt intensa, les ha desestructurat.

La galàxia més important del Grup Local és la M 31, la galàxia d’Andròmeda, més gran que la nostra, i l’única visible a ull nu des de l’hemisferi nord.

La galàxia d’Andròmeda es troba a uns 3 milions d’anys-llum. Té una forma espiral molt semblant a la de la Via Làctia. També té un bon nombre de galàxies satèl·lits: se’n coneixen 14.

Una altra component del Grup Local és la M 33, a la constel·lació del Triangle, a 3 milions d’anys-llum. És espiral com la nostra. Podria ser una galàxia satèl·lit de la d’Andròmeda.

La galàxia més llunyana de totes, dins del Grup Local, és una galàxia molt petita i disgregada, de forma el·líptica, descoberta fa poc a la constel·lació del Pegàs. Està a uns 6 milions d’anys-llum de la Terra. Més enllà, comença un altre barri de galàxies.

L’Univers està constituït per milers de milions de galàxies que contenen, cadascuna, milers de milions d’estrelles. El Sol és una d’aquestes estrelles, i la Terra, un petit planeta que hi fa voltes.

En un Univers tan grandiós, com podem no imaginar-nos l’existència d’altres mons com aquest?