Inici
Quant a
Llibre de visites
Enllaços
Paraula clau: Via Làctia
Abecedari
Una de les constel·lacions molt visibles, sobretot a l’estiu, és la constel·lació del Cigne. Es troba dins la franja de la Via Làctia, en una zona de molta densitat d’estrelles.
Catàleg de Barnard
La constel·lació de l’Ofiüc conté una de les regions més denses de la Via Làctia, una zona on les estrelles es compten per milers. Enmig d’aquesta aglomeració, hi ha una nebulosa en forma de cuc.
Cigne
Una de les constel·lacions que enriqueixen les nits d’estiu és la del Cigne. Es troba en plena Via Làctia, en una regió molt densa d’estrelles, de gas i de pols.
Classes de galàxies
Al firmament s’hi veuen uns petits núvols difosos, alguns amb formes esfèriques o ovalades, i altres amb insòlites formes espirals. Abans, els astrònoms en deien
nebuloses espirals
. Ara es coneixen com
galàxies
.
Col·lisions
En termes absoluts, les distàncies que hi ha entre els astres són enormes, gairebé inimaginables. Però, què passa en termes relatius? Com són les distàncies que hi ha entre els astres, comparades entre si?
Dimensions de l’Univers
L’Univers té unes dimensions que a nosaltres, habituats a les mides de la Terra, ens resulten incomprensibles.
Equinocci
Hi ha un dia de l’any en el qual, per als que viuen a l’hemisferi nord de la Terra, comença la primavera. I per als que viuen a l’hemisferi sud, comença la tardor. És l’equinocci.
Final del Sol
El Sol emet energia perquè és com un gran forn en què el combustible és l’hidrogen. Però, a la llarga, el combustible s’esgotarà i el Sol es convertirà en una estrella gegant vermella. Serà el final de la vida del Sol.
Forats negres
Els forats negres són, potser, els objectes més estranys de l’Univers. Ara per ara, són els més difícils de comprendre.
Grup local
El Sol és una de les cent mil milions d’estrelles de la nostra galàxia, la Via Làctia. Està situat, i nosaltres també, a prop del pla de la Via Làctia, cap a una de les vores.
Més i més gran
Tot el que se sap de l’Univers està basat en el que es veu quan es dirigeix la mirada al firmament. Per això, com més profunda és aquesta mirada, com més lluny arriba, més gran és l’Univers imaginat.
Música de les esferes
Imaginem un cataclisme com l’explosió d’una supernova. Si poguéssim assistir-hi de prop -cosa gens recomanable d’altra banda- què sentiríem?
Nau d’Argos
A l’hemisferi sud del firmament, molt poc per sota del nostre horitzó, hi ha un conjunt de constel·lacions conegut, temps enrere, com la
Nau d’Argos
. Avui parlarem d’aquesta nau i d’una de les estrelles que la componen.
Pols
A l’espai hi ha planetes, estrelles, nebuloses… Però, què hi ha enmig de les estrelles i de les nebuloses? És l’Univers transparent?
Radioastronomia
Des de sempre, tot el que s’ha conegut de l’univers ha sigut gràcies a la llum visible que arriba dels astres. Però hi ha un altre tipus de llum, millor dit, d’ones, que també resulten molt reveladores, les ones de ràdio.
Verge i Berenice
Hi ha dues constel·lacions, la Verge i la Cabellera de Berenice, que atrauen les mirades, sobretot, perquè permeten observar-hi a través.
Via Làctia
El Sol és una estrella entre les cent mil milions d’estrelles que hi ha a la nostra galàxia, la Via Làctia. El Sol, i el sistema solar, es troben a un costat de la Via Làctia, lluny del centre.
Via Làctia a l’estiu
Des de l’hemisferi nord, l’estiu brinda l’oportunitat de contemplar algunes regions del cel més bé que la resta de l’any.
Xocs galàctics
La Via Làctia es una galàxia més aviat aïllada en l’espai. Les galàxies veïnes més pròximes a la nostra són dues galàxies que només es veuen des de l’hemisferi sud.
Vídeos
Index
per temes
Index
per paraules clau
Un
a l'atzar
Canal
YouTube
Ullada diària
Imatge del dia
Cita del dia
Notícies
Varis
DVD
Imatges 3D
Memorabilia
nostra)nau 2.0
Grans idees