Influència dels astres

Tema: La Terra

Paraules clau: , , , ,


 

La proximitat de la Lluna influeix sobre els mars i els oceans i dóna lloc a les marees. D’altra banda, sense la llum i la calidesa del Sol, no existiria la vida. Però, a part d’aquests casos pròxims, ¿es pot parlar d’una influència dels astres sobre la Terra i els seus habitants?

De vegades, la Lluna i els planetes estan en conjunció. En aquestes imatges, la Lluna es troba en conjunció amb Júpiter.

Es diu que dos astres estan en conjunció quan travessen simultàniament el mateix meridià, és a dir, que es troben exactament l’un al nord de l’altre: en aquest cas és la Lluna la que està al Nord.

Les conjuncions d’aquesta mena tenien una forta rellevància en les creences de les antigues civilitzacions. Es pensava que aquests fenòmens, i d’altres d’observats al cel, tenien una relació directa amb els fets d’aquí a la Terra.

Moltes llegendes i fets històrics fan referències a senyals dels astres, senyals considerats sobrenaturals i que, en la majoria de casos, ara se sap, eren conjuncions, eclipsis, cometes. Aleshores no hi havia diferència entre fenòmens meteorològics i fenòmens astronòmics: tot formava part del mateix misteri. Com que els fenòmens meteorològics influeixen en les nostres vides -i molt-, els fenòmens astronòmics, que tenen lloc en el mateix escenari, també havien d’influir-hi.

Però avui dia sabem la diferència entre atmosfera i espai exterior. Les distàncies que ens separen dels astres són tan enormes que no és possible que esdeveniments astronòmics com les conjuncions puguin tenir cap influència sobre el nostre comportament o la nostra llibertat.

Però això no implica que siguem uns éssers excepcionals, ni que la Terra sigui una singularitat de l’Univers. Al contrari, hi estem profundament connectats.

Tots els materials rocosos i metàl·lics de la Terra, i dels éssers vius (el ferro de la sang, el calci de les dents, el carboni dels gens…) es van produir, originàriament, fa milers de milions d’anys, a l’interior d’una estrella.

Tot l’univers està compost pels mateixos àtoms, presents arreu. Llevat de la Lluna i del Sol, els astres no tenen cap influència sobre nosaltres, però hi estem emparentats.