Paraula clau: Terra

Aurores polars

Tema: La Terra
A finals dels anys cinquanta, els Estats Units i la Unió Soviètica rivalitzaven per posar en òrbita un satèl·lit artificial. Els soviètics, amb l’Sputnik, van ser els primers d’aconseguir-ho. Els nord-americans van tardar uns mesos més, però el seu satèl·lit va fer un descobriment inesperat.

Cràters

Tema: La Terra
Els cràters són unes formacions molt comunes en el Sistema Solar. La Lluna, Mercuri, Venus, Mart, molts satèl·lits, els asteroides… tots tenen cràters.

Equinocci

Tema: La Terra
Hi ha un dia de l’any en el qual, per als que viuen a l’hemisferi nord de la Terra, comença la primavera. I per als que viuen a l’hemisferi sud, comença la tardor. És l’equinocci.

Influència dels astres

Tema: La Terra
La proximitat de la Lluna influeix sobre els mars i els oceans i dóna lloc a les marees. D’altra banda, sense la llum i la calidesa del Sol, no existiria la vida. Però, a part d’aquests casos pròxims, ¿es pot parlar d’una influència dels astres sobre la Terra i els seus habitants?

Paraules clau: , , , ,

Interacció amb la Terra

Tema: La Lluna
Quan la Lluna és plena, rep la llum del Sol de cara, de manera que la seva resplendor impedeix la visió de bona part dels astres febles.

Paraules clau: , , ,

Nit de Nadal

En la nit de Nadal, en una part del món se celebra el naixement de Jesús. Però, és veritat que Jesús va néixer l’any zero? Els astres ens suggereixen una resposta.

Paraules clau: , ,

Orientació

Tema: La Terra
L’astronomia enriqueix el coneixement humà però no és, actualment, una ciència d’aplicació social com ho és, per exemple, la medicina. Durant mil·lennis, però, l’astronomia va tenir una aplicació ben pràctica i fonamental: la navegació.

Terra de lluny

Tema: La Terra
Sempre parlem del cel vist des de la Terra, però com és la Terra vista des del cel ?

Terra girant

Tema: La Terra
La successió de dies i nits que experimentem quotidianament mostra que la Terra fa voltes sobre si mateixa. Però en altres temps això no estava tan clar. De fet, la comprovació del fenomen va costar molt d’obtenir.

Paraules clau: , ,