Paraula clau: William Herschel

Enigma de l’anell

Hi ha mesos que el planeta Saturn desapareix de la vista. L’òrbita de la Terra al voltant del Sol fa que Saturn es trobi, visualment, darrere del Sol.

Grans telescopis

Les lents dels primers telescopis feien pocs centímetres de diàmetre. A mesura que es va perfeccionar la manera de fabricar-les, el diàmetre de les lents va anar augmentat.

Més i més gran

Tot el que se sap de l’Univers està basat en el que es veu quan es dirigeix la mirada al firmament. Per això, com més profunda és aquesta mirada, com més lluny arriba, més gran és l’Univers imaginat.

Música de les esferes

Imaginem un cataclisme com l’explosió d’una supernova. Si poguéssim assistir-hi de prop -cosa gens recomanable d’altra banda- què sentiríem?

Telescopi de Newton

El científic anglès Isaac Newton va formular la transcendental llei de la gravitació universal. Però, a més, va inventar una nova classe de telescopis que, amb el temps, han permès millorar la qualitat de l’observació astronòmica.

Vega i Àpex

Una de les estrelles més brillants del firmament és Vega, a la constel·lació de la Lira. És una estrella inconfusible, perquè al seu costat, no n’hi ha cap de tan brillant.