Paraula clau: telescopi

Astrònoms artistes

Quan la Lluna es troba en quart creixent, el Sol la il·lumina des d’una posició de 90 graus exactes. És una situació ideal per observar-la: ho saben bé els astrònoms i els aficionats.

Errades

L’astronomia és una activitat celestial, però a la vegada, humana. Per això, l’exploració del cel no està exempta d’errades.

Espectres

Des de sempre, la Lluna ha estat motiu de contemplació. No és sorprenent que, de tant mirar-la, s’hi hagin vist coses que no té.

Fotografia

L’astronomia és una ciència fonamentada en les imatges, en les imatges que resulten de mirar amb els ulls, amb els telescopis, amb els satèl·lits, amb les sondes… Un dels reptes és com mirar més lluny; l’altre com enregistrar el resultat de les mirades.

Galàxies espirals

Al costat de l’Óssa Major, del carro gran, es veu una constel·lació relativament petita. Es tracta dels Gossos de Cacera, dintre de la qual hi ha una galàxia amb una forma ben distingida.

Grans telescopis

Les lents dels primers telescopis feien pocs centímetres de diàmetre. A mesura que es va perfeccionar la manera de fabricar-les, el diàmetre de les lents va anar augmentat.

Isaac Newton

Copèrnic, Brahe, Kepler i Galileu. Aquests quatre savis van establir els principis sobre els quals es fonamenta l’astronomia moderna. Després d’ells vindria el més genial de tots: Newton.

Leverrier i Flammarion

Des de la senzillesa de la contemplació a ull nu, fins a la profunditat del telescopi espacial, hi ha moltes maneres de mirar el firmament. Avui parlarem de dos grans astrònoms francesos que representen dues maneres de mirar el cel.

Mesurar distàncies

Les distàncies que ens separen del Sol, de la Lluna i dels planetes, van ser calculades relativament aviat. En canvi, les distàncies que ens separen de les estrelles han costat molt més d’obtenir.

Observatoris

Per estudiar els astres, els astrònoms necessiten una sèrie de condicions, en particular quan estudien astres de llum feble, com els asteroides, els cometes, les nebuloses, les galàxies…

Telescopi de Galileu

La invenció del telescopi se sol atribuir a Galileu, però això no és exacte. Galileu va ser dels primers d’aplicar-lo a mirar els astres -i de treure’n un profit que revolucionaria l’astronomia- però no el primer en idear-lo.

Telescopi de Newton

El científic anglès Isaac Newton va formular la transcendental llei de la gravitació universal. Però, a més, va inventar una nova classe de telescopis que, amb el temps, han permès millorar la qualitat de l’observació astronòmica.

Visions del Hubble

Des que el telescopi espacial Hubble va entrar en funcionament, no ha parat d’enviar-nos imatges meravelloses.