Inici
Quant a
Llibre de visites
Enllaços
Tema: Instruments
Espectrografia
Amb una mica de sort, després de ploure es veu l’arc de Sant Martí. Doncs bé, gràcies al mateix fenomen de l’arc de Sant Martí, coneixem més bé els astres.
Fotografia
L’astronomia és una ciència fonamentada en les imatges, en les imatges que resulten de mirar amb els ulls, amb els telescopis, amb els satèl·lits, amb les sondes… Un dels reptes és com mirar més lluny; l’altre com enregistrar el resultat de les mirades.
Grans telescopis
Les lents dels primers telescopis feien pocs centímetres de diàmetre. A mesura que es va perfeccionar la manera de fabricar-les, el diàmetre de les lents va anar augmentat.
Llum
Una de les preocupacions dels físics i dels astrònoms ha estat comprendre el comportament de la llum. Abans se’n va saber la velocitat -300 mil quilòmetres per segon- que la seva naturalesa.
Observatoris
Per estudiar els astres, els astrònoms necessiten una sèrie de condicions, en particular quan estudien astres de llum feble, com els asteroides, els cometes, les nebuloses, les galàxies…
Radioastronomia
Des de sempre, tot el que s’ha conegut de l’univers ha sigut gràcies a la llum visible que arriba dels astres. Però hi ha un altre tipus de llum, millor dit, d’ones, que també resulten molt reveladores, les ones de ràdio.
Radiotelescopis
La radioastronomia permet captar radicacions procedents de l’espai que els nostres ulls no poden captar. És una de les tècniques d’observació que més ha evolucionat últimament.
Telescopi de Galileu
La invenció del telescopi se sol atribuir a Galileu, però això no és exacte. Galileu va ser dels primers d’aplicar-lo a mirar els astres -i de treure’n un profit que revolucionaria l’astronomia- però no el primer en idear-lo.
Telescopi de Newton
El científic anglès Isaac Newton va formular la transcendental llei de la gravitació universal. Però, a més, va inventar una nova classe de telescopis que, amb el temps, han permès millorar la qualitat de l’observació astronòmica.
Telescopi Hubble
L’atmosfera de la Terra ens protegeix, però suposa un greu impediment per estudiar l’espai. Filtra la llum, anul·lant moltes de les radiacions emeses pels astres, i afecta l’estabilitat de les imatges. Per això, la millor manera d’estudiar l’espai és fer-ho des de l’espai.
Visions del Hubble
Des que el telescopi espacial Hubble va entrar en funcionament, no ha parat d’enviar-nos imatges meravelloses.
Vídeos
Index
per temes
Index
per paraules clau
Un
a l'atzar
Canal
YouTube
Ullada diària
Imatge del dia
Cita del dia
Notícies
Varis
DVD
Imatges 3D
Memorabilia
nostra)nau 2.0
Grans idees