Paraula clau: Voyager

Anell de Júpiter

Júpiter brilla més que qualsevol estrella. La millor ocasió per contemplar-lo és quan es troba en el cantó oposat al Sol.

Anells de Saturn

Durant segles, els anells de Saturn han estat tan fascinadors com incomprensibles. El primer a intuir-los va ser Galileu, però el primitivisme del telescopi que feia servir no li va permetre saber què era allò que veia.

Atmosfera de Saturn

Les millors nits per mirar Saturn, el planeta dels anells, són quan es troba en oposició respecte al Sol.

Billar espacial

En el joc del billar, sovint per aconseguir una carambola s’ha de fer rebotar la bola a les bandes. Doncs bé, de vegades l’exploració dels planetes es fa com si es jugués una partida de billar.

Colors

Per a l’ull humà, el color dels astres és gairebé inapreciable, sobretot el dels astres de lluminositat feble, com les nebuloses i les galàxies. En qualsevol cas, el color dels astres és un atribut molt relatiu.

Formes dels astres

A l’Univers, no hi ha cap astre amb la forma d’una piràmide, o amb la forma d’un cub, d’un prisma… No hi ha cossos amb formes poligonals: l’habitual són les esferes.

Jàpet

Saturn és el planeta del qual se’n coneixen més satèl·lits.

Mercuri

Mercuri és un planeta difícil de contemplar. Quan és més a prop de la Terra, es troba a uns 100 milions de quilòmetres, que és una distància astronòmica molt curta. Però, paradoxalment, aleshores no es pot veure.

Tità

Tots els planetes tenen atmosfera, en canvi cap satèl·lit no en té. L’excepció que confirma la regla és Tità, satèl·lit de Saturn. Tità és l’únic satèl·lit del Sistema Solar que té atmosfera, com si fos un planeta.

Urà i Neptú

El planeta Urà i i el planeta Neptú són difícils de veure perquè són molt lluny. Per observar-los, cal ajudar-se d’algún instrument.