Tema: Constel·lacions

Auriga

La constel·lació del Cotxer, l’Auriga, és una de les constel·lacions emblemàtiques del món antic.

Bessons

Gèmini, els Bessons, és una de les dotze constel·lacions del Zodíac, el camí per on passa el Sol.

Centaure

La constel·lació del Centaure conté l’estrella més pròxima a la Terra, després del Sol, i una estrella que s’assembla al Sol.

Cigne

Una de les constel·lacions que enriqueixen les nits d’estiu és la del Cigne. Es troba en plena Via Làctia, en una regió molt densa d’estrelles, de gas i de pols.

Corones

Al firmament hi ha dues agrupacions d’estrelles en forma de corona: la Corona Boreal i la Corona Austral.

Cranc

Una de les dotze constel·lacions del Zodíac és el Cranc. És una constel·lació petita, amb estrelles més aviat febles. Forma part del camí per on passen el Sol i els planetes.

Gossos de Cacera

A la primavera, una de les constel·lacions que es veuen al zenit, al punt més alt del cel, és els Gossos de Cacera. És una constel·lació relativament petita, però té una estrella destacada: l’Alfa.

Lleó

La constel·lació del Lleó és una de les regions del Zodíac descrites des de l’antiguitat.

Nau d’Argos

A l’hemisferi sud del firmament, molt poc per sota del nostre horitzó, hi ha un conjunt de constel·lacions conegut, temps enrere, com la Nau d’Argos. Avui parlarem d’aquesta nau i d’una de les estrelles que la componen.

Orió

A l’hivern, en començar la nit, es veu molt bé la constel·lació d’Orió. És una constel·lació esplèndida, amb estrelles brillants, nebuloses formidables i astres molt interessants. Es coneix també com la Catedral del Firmament.

Orió i Carbassa

A l’hivern, avançada la nit, hi ha una constel·lació que destaca particularment al cel: Orió.

Óssa Major

Qui no ha distingit al cel, alguna vegada, la constel·lació de l’Ossa Major, la del popular Carro?

Sírius

Una de les estrelles més lluminoses del cel és Sírius. És una estrella relativament pròxima: és només a 9 anys llum de distància.

Toro

Al firmament hi ha una constel·lació ben coneguda: Taurus, el toro. Doncs bé, al toro hi ha escrita la història d’una estrella.